איטום ואקום הוא שיטה פופולרית לשמור על טריות המזון לאורך זמן. שאיבת האוויר מתוך אריזה מאטה משמעותית את תהליך ההידרדרות. עם זאת, לא כל המאכלים מתאימים לטכניקת שימור זו. חלקם יכולים אפילו להוות סיכונים בריאותיים מסוכנים כאשר הם ארוזים בוואקום. להלן נדון בחמישה מזונות שבהחלט כדאי להימנע מאיטום ואקום ונסביר מדוע.
1. גבינות רכות
גבינות רכות כמו ברי, קממבר וגבינה כחולה מכילות חיידקים ופטריות מסוימים החיוניים להבשלתם ולהתפתחות הטעם שלהם. כאשר גבינות אלו נארזות בוואקום, היעדר חמצן יוצר סביבה אנאירובית שיכולה לקדם צמיחה של חיידקים מזיקים כגון ליסטריה. הדבר עלול להוביל להרעלת מזון, המסוכנת במיוחד לנשים בהריון, לקשישים ולאנשים עם מערכת חיסון מוחלשת.
2. שום ובצל טריים
אטימה בוואקום של שום ובצל טריים עלולה להוביל להתפתחות בוטוליזם, מחלה נדירה אך עלולה להיות קטלנית הנגרמת על ידי חיידקי Clostridium botulinum. חיידק זה משגשג בסביבות דלת חמצן ויכול לייצר רעלים כאשר הוא נמצא במזון ארוז בוואקום. לכן מומלץ לאחסן מוצרים אלו במקום יבש ומאוורר ולא באריזת ואקום.
3. תפוחים שלמים
תפוחים מייצרים גז אתילן, הורמון הבשלה טבעי שיכול להשפיע על פירות וירקות אחרים. כאשר תפוחים נארזים בוואקום, הגז הזה מצטבר ועלול לדרדר את המרקם והטעם של התפוח עצמו. בנוסף, גז האתילן יכול גם להשפיע לרעה על חיי המדף של מזונות סמוכים אחרים במקרר שלך.
4. פטריות גולמיות
פטריות גולמיות מכילות הרבה מים ובעלות מבנה עדין שעלול להינזק בקלות בלחץ ואקום. בנוסף, הם יכולים להתקלקל במהירות ולפתח חיידקים לא רצויים בהשפעת אספקת אוויר מוגבלת. לאחסון פטריות עדיף להניח אותן בשקיות נייר במקרר, שם הן יכולות לנשום והמרקם שלהן נשמר.
5. מנות מבושלות עם הרבה שמן או שומן
מזונות מבושלים העשירים בשמנים או שומנים אינם אידיאליים לאטימה בוואקום מכיוון ששומנים יכולים להתעפש כאשר הם נחשפים לאוויר, גם אם האוויר הזה מופחת מאוד. בנוסף, שאיבת כלים חמים עלולה להוביל לאיטום לא שלם, מה שמגביר את הסיכון לצמיחת חיידקים.
חשוב להתעדכן היטב אילו מוצרים מתאימים לאיטום ואקום ומה הסיכונים הכרוכים באיטום ואקום של מזונות מסוימים. על ידי בחירה מודעת בשיטות שימור בטוחות תוכלו ליהנות מארוחות טעימות ובטוחות.
- גבינות רכות: הימנע מאיטום ואקום כדי למנוע צמיחה של חיידקים מזיקים.
- שום ובצל טריים: רצוי לאחסן אותו במקום יבש ומאוורר היטב.
- תפוחים שלמים: אין לשאוב אבק כדי למנוע הצטברות של גז אתילן.
- פטריות גולמיות: יש לאחסן בשקיות נייר לרעננות אופטימלית.
- מנות מבושלות עם הרבה שמן או שומן: הימנע מאריזת ואקום כדי למנוע עיפרון וצמיחת חיידקים.
על ידי ביצוע הנחיות אלו תבטיחו שהמזון שלכם יישאר בטוח ורענן ללא הסיכונים הכרוכים בשימוש לא נכון בטכניקות איטום ואקום.